![](/media/lib/73/brzozy-73ae59ad8230c830a16cf90ed64d2edb.jpg)
Kora brzozy kontra choroby cywilizacyjne
5 stycznia 2011, 18:20Występujący w korze brzozy biały barwnik betulina pomaga obniżyć poziom cholesterolu, zapobiega otyłości i zwiększa wrażliwość na insulinę. Co ważne, w tętnicach myszy, w których planie żywieniowym uwzględniono betulinę, nie rozwijały się też blaszki miażdżycowe. W ten sposób udowodniono, że związek, znany wcześniej głównie ze swego zbawiennego wpływu na skórę, wspaniale nadaje się do zapobiegania wielu chorobom cywilizacyjnym, w tym cukrzycy.
![](/media/lib/39/sprej-7d60bb7e06d63672b89ceb4d28526fbc.jpg)
Odtykanie nosa dwutlenkiem węgla
9 września 2011, 15:18Donosowa dawka dwutlenku węgla może przynieść szybką, ale niestety, krótkotrwałą ulgę osobom z alergicznym nieżytem nosa. Na razie donosowy dwutlenek węgla (ang. intranasal carbon dioxide) nie został jeszcze zaaprobowany przez amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA), ale kalifornijska firma Capnia finansuje liczne testy kliniczne tej metody, pracuje też nad projektem przenośnego aparatu do aplikacji CO2 (Annals of Allergy, Asthma & Immunology).
![](/media/lib/102/n-sprawiedliwosc-083a1575bc5135224093fa7d7c889177.jpg)
Natury nie opatentujesz
21 marca 2012, 13:21Amerykański Sąd Najwyższy jednogłośnie oświadczył, że nie wolno patentować testów medycznych, które polegają na badaniu zależności pomiędzy dawkami leków a ich efektami terapeutycznymi. Sędzia Stephen Breyer, który napisał uzasadnienie wyroku stwierdził, że prawa natury nie mogą być patentowane same w sobie lub w połączeniu z procesami składającymi się z „dobrze rozumianych, standardowych, konwencjonalnych działań“.
![](/media/lib/148/n-danio-9aaa64b17a6a82cf434ccd8cf3406dcc.jpg)
Sfilmowano proces myślowy polującej larwy danio pręgowanego
1 lutego 2013, 13:56Japońscy naukowcy sfilmowali proces myślowy larwy danio pręgowanego (Danio rerio), która śledziła potencjalny łup - pantofelka.
![](/media/lib/169/n-nanostruktury-krzemowe-b9b2afca3c2ee3ef56427574ca86a65e.jpg)
Trochę soli i nanostruktura krzemowa gotowa
9 sierpnia 2013, 13:10Sól kuchenna (NaCl) obniża koszty produkcji nanostruktur krzemowych.
![](/media/lib/118/n-reka-d9b2a0ae75034f4397d40f2e23c1dd16.jpg)
Nowa (skuteczna) metoda leczenia bólu kończyny fantomowej
10 marca 2014, 15:06Naukowcy z czterech szwedzkich instytucji badawczych opracowali nową metodę leczenia bólu fantomowego po amputacji kończyny. Bazuje ona na połączeniu kilku technologii, m.in. rzeczywistości rozszerzonej. Przetestowano ją na pacjencie, który z silnym bólem tego typu zmagał się już od 48 lat. Udało się go znacząco ograniczyć.
![© Andre Karwath, Creative Commons](/media/lib/135/n-1193329538_100344-49aabf3acd5ba21a487f4e85420cf23d.jpeg)
W niektórych brazylijskich czekoladach wykryto ołów i kadm
5 września 2014, 06:45Po zbadaniu kupionych w Brazylii czekolad zespół Solange Cadore stwierdził, że występują w nich potencjalnie szkodliwe dla zdrowia ołów i kadm. Ich stężenie korelowało z zawartością kakao w produkcie.
![](/media/lib/215/n-ebv-4f4891b0d46df7a509b952ec6620dcb4.jpg)
Radzi sobie z układem odpornościowym i powoduje raka
3 marca 2015, 13:26Naukowcy z University of Texas i University of California w San Francisco dowiedzieli się, w jaki sposób jeden z wirusów powodujących raka radzi sobie z układem odpornościowym. Badania te mogą pomóc w opracowaniu nowych bardziej skutecznych sposobów leczenia.
![](/media/lib/226/n-odprawa-5cdea915719fa446365d97b908526d08.jpg)
Podróżujący na długie dystanse przyczyniają się do rozprzestrzeniania lekooporności
24 sierpnia 2015, 10:26Ludzie podróżujący na długie dystanse przyczyniają się do rozprzestrzeniania lekooporności. Naukowcy przyjrzeli się 35 studentom ze Szwecji, którzy polecieli na wymianę do Indii lub środkowej Afryki. Po powrocie w ich mikrobiomie jelitowym odnotowano zwiększoną różnorodność genów antybiotykooporności.
![](/media/lib/91/n-lososie-0add81e3a5129ad88c6cbc1d48547cc5.jpg)
Pierwsze zwierzę GMO dopuszczone na stoły USA
20 listopada 2015, 14:28Zmodyfikowany genetycznie łosoś jest pierwszym zwierzęciem GMO dopuszczonym do spożycia w USA. Federalna Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) zezwoliła na sprzedaż ryby do celów spożywczych.